Kako, kada, kome i koliko poreza treba platiti ako investiramo na stranom tržištu?

Kao što već znate na ovom blogu se bavim isključivo akcijama američkih kompanija koje isplaćuju dividendu. Dobijam mnogo pitanja od vas i dva najčešća pitanja su izbor brokera i plaćanje poreza.

Upravo su to dva pitanja kojima se nisam želeo baviti. Izbor brokera nije egzaktan proces i svako treba da izabere brokera koji njemu najviše odgovara uzimajući u obzir mnogo parametara. Ipak zbog količine pitanja napisao sam dva teksta koji vam taj proces mogu malo olakšati, pročitajte članke ovde i ovde.

Drugo pitanje koje se takođe često ponavlja, možda i češće od izbora brokera, je pitanje koje se odnosi na plaćanje poreza. Pošto nisam poreski savetnik ne osećam se kompetentnim da pišem o temi. Međutim broj pitanja me je nateralo da potražim rešenje. Na našu veliku radost gospodin Marko Šukara, direktor firme Aktiva sistem doo, koja se bavi računovodstvenim,  knjigovodstvenim i revizorskim poslovima kao i poreskim savetovanjem, prihvatio je da napiše tekst o plaćanju poreza na dividende isplaćene od strane pravnih lica iz Sjedinjenih Američkih Država. U nastavku se nalazi njegov tekst bez izmena.

Autorski tekst: Marko Šukara

Prihod koji fizičko lice, rezident Republike Srbije ostvari po osnovu dividende i udela u dobiti, predmet je oporezivanja porezom na dohodak građana na prihode od kapitala.
U slučaju kad obveznik ostvaruje prihod od dividende iz druge države, saglasno članu 100a Zakona o porezu na dohodak građana dužan je da sam obračuna i uplati porez po odbitku i to u roku od 30 dana od dana ostvarivanja prihoda, elektronskim podnošenjem PP OPO prijave.
Porez na prihode od kapitala plaća se po stopi od 15% na bruto iznos dividende.
Ukoliko je prilikom isplate dividende plaćen porez u SAD, rezidentnom licu se odobrava poreski kredit u Srbiji u visini plaćenog poreza u SAD, s tim da poreski kredit ne može biti veći od iznosa koji bi se dobio primenom poreske stope koja se u Srbiji primenjuje za tu vrstu dohotka – u konkretnom slučaju dividende, koja se trenutno u Srbiji kao što smo već pomenuli, oporezuje stopom od 15%.
To u praksi znači da u slučaju da ste na primer na 100 USD bruto dividende u SAD platili porez u iznosu od 10% na bruto iznos, u Srbiji bi prikazali iznos dohotka u visini od 100 USD, a priznali biste kao poreski kredit iznos do 10 USD. Zatim biste kroz podnošenje PP OPO prijave obračunali i u skladu sa dobijenim instrukcijama za uplatu uplatili još 5 USD (u dinarskoj protivvrednosti) u budžet Republike Srbije.
Isto tako, u slučaju da ste na 100 USD bruto dividende u SAD platili porez u iznosu od 20% na bruto iznos, odnosno 20 USD, u R. Srbiji bi prikazali iznos dohotka u visini od 100 USD, a priznali biste kao poreski kredit iznosu do 15 USD i ne biste imali dodatnu poresku obavezu u R. Srbiji.
Autor: Marko Šukara, poreski savetnik i direktor AKTIVA sistem doo

Koliki porez plaćaju “Non-U.S. Citizens” na dividende američkih kompanija?

Na ovo pitanje odgovor možete pronaći na investopedia.com stranici ovde. Odličan članak, kao da sam ga ja pisao 🙂

9 Comments

 1. Pozdrav,

  Drago mi je što vrlo pažljivo pripremaš sadržaj. Pogotovo što daješ reference na knjige o investiranju kroz dividende i psihologiju investiranja. Pohvalno!

  Ali ne mogu da se složim sa ovim tekstom Marka Šukare. Evo i zašto mislim da je pogrešan

  1. Nije objasnio Withold tax od 30% koji broker ti uzme odmah jer si popunio W8-BEN formular. Tu si se deklarisao kao non resident alien u očima IRSa. To znači da dividende oporezuju ali ne oporezuju kaputalnu dobit.

  2. Mi nemamo prava na poreski kredit. https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja/ Ovo je lista zemalja sa kojima imamo mogućnost da tražimo poreski kredit. US nije na spisku. Jedino da slažete poreksog inspektora koji vrlo često ne zna ovo ALI to je krivično delo.

  PP OPO jeste adekvatan obrazac i sam mehanizam poreksog kredita radi kako je opisano.
  Ali mislim da ovo nije objašnjenje kako treba.

  Srećno plaćanje poreza!

  Odgovori
  • Pozdrav!

   Cilj članka nije da opiše plaćanje poreza striktno do detalja, jer kao što sam već par puta napisao, ne želim da se bilo ko poziva na mene. Ostavio sam kontakt agencije Aktiva sistem doo kako bi ih svako mogao lično kontaktirati za detaljna uputstva ako želi.

   Članak se odnosi namerno isključivo na dividende, kao što je istaknuto u naslovu.

   Tačno je da nemamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, ali nije ni potrebno da ga imamo. Poreski kredit se može ostvariti i bez ugovora, čija je svrha zapravo nešto drugo.

   Član 12 Zakona o porezu na dohodak građana:

   https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-porezu-na-dohodak-gradjana.html

   Poslušaj podcast i izlaganje prof dr Svetislava Kostića. Za nas bitan deo počinje od dvadesetosmog minuta.

   https://www.youtube.com/watch?v=DunJ-yyuQF0

   Nadam se da će što više investitora iz Srbije početi da čita knjige i krenuti da razmišlja svojom glavom. Zajedno smo jači. Mislim da bi jedna jaka zajednica svima prijala 🙂

   Odgovori
   • Sve jasno. Stvarno stoji član 12. o porezu na dohodak građana. Eto, nauči se nešto novo svaki dan.

    Gledao sam ovaj snimak ali očigledno sam popustio ovu činjenicu.

    Indeks investitor pozdravlja Dividend Growth investitora!

    Odgovori
    • Slažem se sa tim da se svaki dan nauči nešto novo! A bogami ima još puno toga da se nauči 🙂
     Drago mi je ako sam bar malo pomogao!
     Ako još nisi lajkuj stranicu na fejsu, planiram uskoro puno zanimljivih sadržaja.
     Svako dobro 🙂

     Odgovori
   • Nisam uspeo da razumem kako clan 12.ima neke veze sa placanjem poreza na dividendu? jel ima neko objasnjene?

    Odgovori
    • Ovde smo pričali o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, a ne o dividendi konkretno. Dakle ako američki broker naplati porez na dividendu, ne treba je ponovo plaćati u Srbiji već se može iskoristiti kao poreski kredit.

     Odgovori
 2. Mislim da je za investitore iz Srbije jednostavnije i povoljnije ulaganje u akcije na evropskim berzama gde se trguje u EUR pre svega zbog postojanja accumulating ETF fondova koji ne isplaćuju dividende već ih interno investiraju npr. EUNL, SXR8, VWCE ETFovi na nemačkoj Xetri

  Odgovori
 3. U zakonu pise da se poreski kredit odobrava ako se dostavi potvrda nadleznog organa strane drzave da je porez tamo placen. Kakva je to potvrda I kako da je fizicko lice pribavi.

  Odgovori
  • Pozdrav Sofija
   Tu potvrdu dobijate od brokera.

   Odgovori

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dividenda iz drugog ugla - Dividenda.rs - Investiranje - […] Još jedna bitna informacija je da obaveza plaćanja poreza na dividende nastaje kada vam se isplati dividenda na brokerski…

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This