Besplatni brokeri, mit ili istina?

Prvo i osnovno – brokerske kuće nisu dobrotvorne organizacije. Brokerske kuće žele da zarade na vama, i zaradiće.

Ne postoji ni jedan broker koji je besplatan. Zapravo pojam se pogrešno koristi. Misli se ustvari na to da sve više brokerskih kuća ne naplaćuju proviziju za trgovanje (transakcijske naknade) prilikom kupovine i prodaje nekih finansijskih intrumenata, ali ono što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji!

Poslednjih godina se zaoštrava borba za klijente među brokerima, pre svega zahvaljujući novim online brokerima i aplikacijama preko kojih možete lako kupiti razne finansijske instrumente.

Charles Schwab je bila prva ozbiljna brokerska kuća koja je ukinula proviziju za trgovanje početkom oktobra 2019. godine. Nedugo zatim primer su sledile i brokerske kuće TD Ameritrade i E-Trade, a kasnije i drugi. Razlog što to nije dobilo veliki publicitet je što nažalost većina ozbiljnih američkih brokerskih kuća neće ni da priča sa vama ako nemate američki socijalni broj (Social Security Number – SSN).

Priča je postala mnogo aktuelnija usponom Robinhooda. Prvo što vidite na njihovom veb sajtu je “Break Free from Commission Fees”. Agresivnom reklamom koja u prvi plan ističe besplatnu trgovinu stekla je ogroman broj pre svega mladih klijenata. Tiho da spomenem da je dotična aplikacija pala tri puta, tojest nije bila dostupna satima navodno zbog preopterećenosti servera. Da stvar bude još gora prekidi su se dešavali u izuzetno volatilnim danima pa je naneta velika šteta korisnicima aplikacije. Ovo svakako nije nešto što želite da “dobijete” od svog brokera.

Međutim provizija za trgovanje je samo jedan od načina kako brokeri zarađuju na vama. Mislim da se možemo složiti da je osnovni cilj svake kompanije, pa i brokera profit. Mislite li da bi se neka kompanija odrekla dela zarade tako što će smanjiti svoj profit? Nije baš realno, a ni pametno. Brokeri koji se odreknu zarade od provizije nadoknadiće istu na nekom drugom mestu, negde gde je manje očigledno. Besplatna trgovina je samo mamac za povećanje broja klijenata.

Kako zarađuju besplatni brokeri?

Evo nekoliko načina kako brokeri zarađuju. Ne mora da znači da jedan broker koristi sve tehnike ali sigurno koristi neke od njih.

Veliki spread

Spread je razlika između kupovne i prodajne cene. Zamislite je kao kupovni i prodajni kurs u menjačnicama. Spread koriste svi brokeri ali nije svejedno koju razliku će odrediti između kupovne i prodajne cene. Što je ta razlika veća njihova zarada će biti veća prilikom svake transakcije klijenta.

Danas je trgovina veoma pojednostavljena i mnogi trguju veoma često, na taj način vremenom brokeri lepo zarade na velikoj razlici.

Gotovina na brokerskom računu (idle cash)

Mnogo investitora drži govotinu na brokerskim računima. To je novac koji ostane na računu posle kupovine ili koji “čeka” neku dobru priliku koja zna iznenada da se pojavi i nije loše da u tim trenucima imate odgovarajuću kupovnu moć.

Novac na brokerskom računu brokerske kuće koriste na razne načine kako bi zaradili. Mogu ulagati u kratkoročne obveznice, deponovati u bankama ili ih pozajmljivati drugim investitorima (brokerski zajam – marginska kupovina). Doduše brokerske kuće uglavnom zaračunavaju neku kamatu na gotovinu koja stoji na brokerskom računu, međutim ta kamata je mnogo manja od kamata koje one zarađuju korišćenjem tog novca.

Na primer Charles Schwab pored toga što je čuvena brokerska kuća radi i kao banka.

Copy Trading

Neki brokeri nude copy trading tehniku. Čak je i Alec Baldwin angažovan kao reklamno lice od strane jedne brokerske kuće da popularizuje ovaj vid trgovanja. Kada koristite copy trading vi jednostavno rečeno kopirate trgovanje nekog drugog investitora. Ovo je dobro za brokera jer ćeš trgovati više, jasno, automatski. Brokeru nije bitno da li gubiš ili zarađuješ, on svejedno zarađuje na spreadu ili transakcionim troškovima.

Copy Trading često koriste investitori koji nemaju puno znanja i iskustva pa žele da zarade tako što će koristiti znanje iskusnijih i uspešnijih investitora. Uglavnom su to osobe koje žele brzu zaradu, a za tako nešto najviše odgovara day trading, gde se trguje konstantno sa dosta kupovnih i prodajnih transakcija. A kao što zname svaka transakcija je zarada za brokera.

Copy Trading nosi sa sobom puno zamki i stvari na koje treba obratiti pažnju. O njima se može napisati jedan kompletan članak. Međutim ne želim sada da ulazim tako duboko u materiju.

Jedna od najpoznatijih platformi koja reklamira Copy Trading je eToro.

CFD trgovanje

Ovu tehniku ili marketinški trik koristi između ostalih i Trading212, koji nema proviziju za trgovanje prilikom kupovine akcija ali vas podstiče da trgujete CFD-ovima. A CFD je već skroz druga pravna kategorija i finansijski instrument, zato i moraju ispisati na web sajt da 76% malih trgovaca izgubi novac, a oni naravno lepo zarađuju.

„CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 76% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider.“

Frontrunning

Sledeća tehnika je frontrunning. Suština ove tehnike je da vaš nalog zapravo ne izvršava broker kod kojeg ste otvorili račun, već se vaš nalog prosleđuje trećem učesniku. Zapravo taj treći učesnik ne mora biti samo jedan učesnik več ih može biti i više. Oni će izvršiti naloge u ime brokera kod kojeg ste otvorili račun. Ali trik je u tome da će treći učesnik unapred znati da želite kupiti akcije kompanije X, pa će vas preduhitriti svojim algoritmima i tako steći zaradu. Više o tome kako brokeri koriste frontrunning pročitajte ovde.  Na primer Robinhood zarađuje više od 100 miliona dolara koje mu plaća treći učesnik, takozvani carrying broker, kako bi baš njemu bio prosleđen vaš nalog.

Alternativno kod ove tehnike vaš broker izvršava nalog, ali informacije pre izvršenja prosledi trećem učesniku.

Mnogi koriste Revolut (još uvek nedostupan u Srbiji). Pogledaju ljudi koliki su troškovi, pod koju regulativu spadaju što se tiče zaštite investitora, na forumima ga preporučuju i to je to. Dalje se ne čita i istražuje. U suštini Revolut ne izvršava naloge već prosleđuje dalje trećim učesnicima i ne odgovara za izvršavanje naloga. Čak ni akcije nisu kod Revoluta već kod trećih učesnika. Revolut je samo jedna aplikacija, jedna platforma sa koje naloge prosleđuju drugim za tebe možda potpuno nepoznatim brokerima. Sve ovo piše na sajtu Revoluta, proverite i sami. Moguće je naravno da se neće desiti ništa loše i da će sve biti u redu, ali šta ako se desi?

Frontrunning je inače neetičan i nelegalan pa ga brokerske kuće sigurno ne koriste 😉

Ostalo

Brokerske kuće se snalaze na različite načine pa mogu naplaćivati razne usluge kao što su recimo:

  • premium paketi gde dobijate dodatne alate i / ili opcije koje nemate kod osnovnog računa
  • prenos akcija kod drugog brokera
  • saveti brokera
  • real-time cene na berzama

Umesto zaključka

Vidite, meni je svejedno kod kog brokera ćete otvoriti račun, ali bih voleo da se ne opečete. Naravno, važno je da ne platimo previše za neku uslugu, ako tu uslugu (istog kvaliteta!) možemo dobiti jeftinije na drugom mestu. Ipak pri izboru brokera nemojte upasti u zamku da vam najvažniji argument bude visina provizije za trgovanje.

Ako vam je cilj da nađete ozbiljnog brokera koji će služiti vaše interese onda morate prihvatiti da to ima svoju cenu. Možemo raspravljati o tome koliku, ali ima cenu.

Nemojte zaboraviti, ne postoji najbolji broker! Jedan broker možda najbolje odgovara vašoj strategiji ulaganja, a nekoj drugoj strategiji opet najbolje odgovara neki drugi broker.

Čuvajte se, budite oprezni jer svaki broker želi da zaradi na vama što više. Pročitajte uslove do kraja, nemojte stati posle odeljka Tarife!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Porez na dividende isplaćene od strane pravnih lica iz SAD | Dividenda.rs - Investiranje - […] Upravo su to dva pitanja kojima se nisam želeo baviti. Izbor brokera nije egzaktan proces i svako treba da…

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This