DGI metod je jedan od različitih pristupa investiranja u akcije.

  Kao i druge metode i DGI (Dividend Growth Investing) ima svoje pozitivne i negativne strane. Verovatno se nikada nećemo složiti oko toga koja metoda je najbolja, kao što se nikada nećemo složiti koji je najbolji fudbalski klub, najlepša žena ili najprivlačniji grad na svetu.

  Imajte na umu da je DGI metod dugoročno ulaganje! Neće vam doneti bogatstvo od danas do sutra.

  Ovo su moji razlozi zbog kojih sam izabrao investiranje u akcije sa fokusom na dividende.

  DGI metod ne zahteva sate i sate provedene ispred računara

  Imam dobro razrađen sistem na osnovu kojeg biram akcije za kupovinu. Postoji takozvana Dividend Champions lista na kojoj se nalaze američke kompanije koje u periodu dužem od pet godina svake godine povećavaju svoju dividendu i koja se redovno ažurira. Na toj listi se nalazi svega nekoliko stotina kompanija od nekoliko hiljada koliko ih se nalazi na berzi. Sa te liste se brzo mogu identifikovati akcije koje su mi interesantne na osnovu unapred određenih parametara.
  Kada se posle analize odlučim za kupovinu nekih akcija ne pratim promene cena svaki dan. U zavisnosti od veličine pozicije u mom portfolio sa vremena na vreme proverim da li je još uvek sve u redu sa parametrima kompanije. Za to je potrebno svega nekoliko sati mesečno. U suštini pratim strategiju “buy and hold”.

  Dividend Champions listu možete skinuti ovde u excel ili pdf formatu.

  • Champions –  kompanije koje povećavaju iznos dividende više od 25 godina
  • Contenders – kompanije koje povećavaju iznos dividende više od 10 godina
  • Challengers- kompanije koje povećavaju iznos dividende više od 5 godina

  Vođenje liste je započeo David Fish. On je nažalost preminuo 2018. godine. Posle toga je dužnost na sebe preuzeo Justin Law, koji redovno objavljuje promene na sajtu seekingalpha. Evo i linka do njegovog profila na seekingalpha portalu.

  Od kako je ažuriranje preuzeo Justin Law mnogo je više grešaka u listi nego što je to slučaj bio ranije. I dalje može da se koristi kao početni filter, ali vam predlažem da obavezno proverite podatke i preko drugih izvora ako ste se već odlučili za konretne kompanije ili ako vidite neki podatak koji je jako čudan.

  DGI metod nije stresan kao neke druge metode investiranja

  Glavni uzročnik stresa na berzi je pad cena akcija koje posedujete.

  Da se ne lažemo, sigurno ćete doći u poziciju da vam vrednost portfolia ode u minus. Tada će vaša psiha biti na velikom iskušenju i to je vreme kada morate biti najprisebniji. Volatilnost cena akcija je normalna pojava. Na nju utiče sentiment investitora, korekcije cena akcija, panike, recesija… Sve su to normalne i očekivane pojave na berzama.

  Kada bih akcije kupovao kratkoročno, kako bih ih prodao sa profitom, sigurno ne bih mirno spavao kada dođe do recesije ili nepredviđenih globalnih dešavanja kao što je sada COVID-19. Kako biste se osećali kada bi vaša investicija vredela 50% manje od uložene sume?!

  DGI metod je dugoročno investiranje. Kada kupim akcije planiram da ih držim veoma dugo – 10 i više godina. Iz tog razloga me uopšte na zanima kolika će biti cena akcija za mesec dana, pola godine, godinu dana… Naravno da se uzbudim ako vidim nerealizovani gubitak od 50%, jer je to verovatno prilika da kupim akcije sjajnih kompanija na popustu!

  Još neki razlozi stresa su neznanje i nepoznavanje kompanije čije akcije kupujete.
  Šta mislite kako biste se osećali da vam neko preporuči da kupite akcije kompanije X jer smatra da je to odlično ulaganje, a posle mesec dana cene padnu za 30%, 50% pa čak i 70%? Pošto ne znate ništa o kompaniji niti o razlozima zašto su vam je preporučili verovatno biste imali besane noći. Međutim, ako znate šta radite, znate zašto ste odabrali neku akcija a parametri se suštinski nisu promenili bićete mirni čak i ako cene padaju. Na raspoloženje investitora ne možete uticati, niti ćete pogoditi da li će cene kratkoročno ići dole ili gore, ali ako je kompanija kvalitetna šta mislite da će se dugoročno desiti sa cenom akcije!?

  Dividende se isplaćuju konstantno, uglavnom tromesečno

  Zamislite da ste kupili akcije kompanije X i da ste unapred odlučili da ćete ih prodati za 10 godina. Možda će akcije te kompanije za 10 godina vredeti pet puta više, ali ćete taj novac videti tek kada realizujete prodaju. Nasuprot tome dividende vam stižu redovno u toku držanja akcija i sami odlučujete da li ćete novac potrošiti ili reinvestirati. Da ne ulazimo sada u to da prilikom prve opcije dobijate kao poklon i desetogodišnju inflaciju!

  Planiran, izračunljiv iznos dividende

  Unapred znam minimalnu količinu novca koja će mi stizati kroz dividende. Često se desi da neka od kompanija čije akcije posedujem poveća dividendu, pa se planirani iznos poveća. Volim takva iznenađenja! Naravno dešava se i da neke kompanije smanje iznos dividende ili ih čak i suspenduju. Zato treba s vremena na vreme proveriti parametre kompanije jer se ovakve stvari uglavnom ne dešavaju od danas do sutra i uglavnom postoje znaci koje upozoravaju na rastuće probleme.

  Ovde možete pročitati odličan članak o DGI metodi.

  Share This