Alt text

U ovom postu ću predstaviti detaljno istraživanje koje se bavi uspešnošću predviđanja berzanskih analitičara, stručnjaka i gurua. Istraživanje analizira 6627 predviđanja 68 poznatih berzanskih analitičara u periodu 1998-2012.

Predviđanja se odnose na kretanje indeksa S&P 500.

Tačnost predviđanja berzanskih analitičara je 48%

David Bailey, Jonathan Borwein, Amir Salehipour i Marcos L´opez de Prado su 2017. godine objavili detaljno istraživanje sa naslovom Evaluation and Ranking of Market Forecasters u kome su analizirali preciznost berzanskih predviđanja.

Ovo su najvažniji rezultati:

  • prosečna preciznost predviđanja je 48%
  • dve trećine analitičara su imali uspešnost ispod 50%
  • 40% analitičara su imali uspešnost između 40-50%
  • 3% analitičara su imali uspešnost ispod 20%
  • 6% analitičara su imali uspešnost između 70-78%
  • najprecizniji analitičar je imao uspešnost od 78%

Generalno posmatrajući raspodela analitičara po procentu uspešnih predviđanja liči na normalnu raspodelu. Najveći broj stručnjaka ima uspešnost između 40-50% a broj onih sa većom i manjom uspešnošću je dosta manji.

Ovako opsežno istraživanje je skoro nemoguće objektivno predstaviti u nekoliko rečenica. Predlažem da pročitate ceo članak kako bi stekli kompletnu sliku i razumeli metodologiju kojom se došlo do rezultata

Šta misli Warren Buffett o berzanskim predviđanjima?

Warren Buffet je jedan od najuspešnijih investitora svih vremena. Iza sebe ima bogato iskustvo od oko 60 godina, pa nije ni čudo što mnogi investitori sa velikim poštovanjem slušaju njegove reči.

Evo šta kaže o berzanskim predviđanjima:

‘We’ve long felt that the only value of stock forecasters is to make fortune tellers look good. Even now, Charlie [Munger] and I continue to believe that short-term market forecasts are poison and should be kept locked up in a safe place, away from children and also from grown-ups who behave in the market like children.’ Warren Buffett

Suština citata je da Buffett i njegova desna ruka Charlie Munger smatraju da su kratkoročna predviđanja kao otrov. Kao što otrove držimo na sigurnom, deci nedostupnom mestu, tako bi i predviđanja trebali držati na mestu nedostupnim odraslima, koji se na berzi ponašaju kao deca.

Zašto su berzanska predviđanja ipak popularna?

Videli smo u prethodnom istraživanju konkretne dokaze o ne baš sjajnim rezultatima predviđanja, ipak mnogi investitori se previše oslanjaju na savete stručnjaka.

Jedan od razloga je skidanje odgovornosti sa sebe. Ako savet dobro prođe investitori ističu da su prihvatili savet jer je on bio u skladu sa sopstvenim mišljenjem, analitičar je to samo potvrdio. Ali ako savet prođe loše, tada se može sve svaliti na stručnjaka i njegovu lošu procenu.

Ipak, najveći razlog je taj što je investiranje postalo popularno u svetu, a sve više postaje popularno i u Srbiji. Na tržištu se pojavljuje veliki broj investitora koji znaju vrlo malo o trgovanju a uvek je lakše pročitati i primeniti savet osobe za koju verujemo da je stručna u datoj temi nego uložiti vreme, energiju, novac i učiti o investiranju.

Zašto nikog ne zanima ako analitičar pogreši?

Kao prvo ne postoji način pozivanja stručnjaka na odgovornost. Zapravo nema ni smisla, on je samo dao predviđanje, tojest mišljenje o tome šta može da se desi.

Drugi razlog je rastući uticaj društvenih mreža na naše živote. Velikom brzinom raste sadržaj koji se može naći na društvenim mrežama pa tako i sadržaj koji cilja investitore. Ogromna je buka, nekvalitetan sadržaj koji više ometa investitore nego što im pomaže. Sve je veći broj “clickbite” naslova, čiji je jedini cilj da privuče što više klikova. U ovoj buci akcenat je na kvantitetu, a kvalitet gubi na značaju, jer samo kvantitetom možete dospeti do velikog broja korisnika. Iz tog razloga sve je više “clickbite” naslova i u medijima koji se bave ekonomijom. U ovu sliku savršeno se uklapaju predviđanja berzanskih gurua, portfolio menadžera, raznih analitičara. Stručnjaci koji predviđaju savršeno znaju da nikog neće zanimati ako pogreše jer će tada već nešto sasvim treće biti u fokusu medija. Ali ako se obistini neka bombastična najava eto nama nove zvezde na nebu berzanskih stručnjaka.

Dobar primer za ovo je Nouriel Roubini koji je dobio nadimak doktor “Propast” (Dr. Doom) nakon što je predvideo krizu 2008-2009. On se već deset godina redovno pojavljuje u medijima sa svojim pesimističnim predviđanjima. Međutim niko ne priča o tome da je 2010. godine pogrešno predviđao krizu koja se trebala desiti 2013. godine (perfect storm), a pogrešno je predvideo i bankrot Italije 2011. godine.

Dokle ćeš se ponašati na berzi kao dete?

Bitna odlika ozbiljnih investitora je da tačno znaju da se kretanje cena na berzi ne može predvideti. Ozbiljan investitor konstantno uči, napreduje i radi na sebi. Na osnovu podataka pokušava da shvati šta se dešava u sadašnjosti i svoje odluke donosi na osnovu tih saznanja.

Ovo ne znači da su analitičari, berzanski gurui potpuno nepotrebni. Niti znači da oni uvek greše, a pogotovo ne da svi isto greše. Svakako vredi poslušati mišljenja stručnjaka, ali ne sa ciljem da se predviđanje slepo prati već sa ciljem da na osnovu mišljenja a pre svega svog znanja i iskustva izvedemo zaključke.

Ako želite postati ozbiljan investitor, bilo da ulažete u pojedinačne akcije ili u neki ETF morate malo da se potrudite i steknete znanje. Informišite se o strategijama, izaberite jednu i držite se plana.

Jedna od strategija investiranja na berzi je i Dividend Growth Investing (DGI), koji i ja lično primenjujem. Ako želite saznati više o DGI metodi prijavite se na newsletter i pratite sadržaj bloga.

Share This