Summary

Pregled 2023. godine, treći po redu godišnji pregled ću početi za mene najupečatljivijim, tužnim događajem. Krajem godine, par dana pre stotog rođendana preminuo je legendarni Charlie Munger. Dugogodišnji partner Warrena Buffetta i čovek koji se u velikoj meri uticao na Buffetta da postane ono što danas jeste. Svet je izgubio neverovatno mudrog i inteligentnog čoveka. Ako ste investitor obavezno pročitajte sve što možete da pronađete od Mungera. Pomoći će vam ne samo da postanete bolji investitor već i bolji čovek! Moja preporuka je knjiga Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger.

2023. godine je za mene bila dosadna što se tiče investiranja. Imao sam svega nekoliko transkacija, mnogo više vremena sam posvetio učenju i proširivanju kruga kompetencije. Pa da vidimo detaljnije…

Ovoga puta počinjemo sa brojevima

Uvodni deo ovog dela je isti kao prethodne godine. S tim što ipak nisam otvorio poziciju u drugoj kineskoj poziciji koja mi je na listi. Razlog je taj što se se početkom 2023. godine pojavile druge, po meni definitivno bolje mogućnosti.

Svaki investitor mora imati benchmark koji služi kao mera uspešnosti investiranja. Uglavnom je to neki od berzanskih indeksa, s tim što treba izabrati indeks koji ima najviše sličnosti ili drugačije rečeno u najvećem mogućem procentu pokriva pojedinačne akcije u koje investitor ulaže. Dakle ako recimo kupujete akcije nemačkih kompanija uzimate za benchmark DAX dok ako kupujete američke small cap akcije onda vaš izbor treba da bude recimo MSCI USA Small Cap Index. Moj portfolio se uglavnom sastoji od akcija najvećih američkih kompanija pa je prirodno da za benchmark uzimam S&P 500 indeks.

2022. godina je bila debelo u minusu, što ne znači automatski da je to loše. Recimo onima koji su na početku izgradnje portfolia ništa bolje od toga da kupuju po diskontnim cenama. Bilo da se radi o indeksu, bilo da se radi o pojedinačnim kompanijama. 2023. godina je bila čista suprotnost. Rast od 24,23% je treći najveći godišnji plus u prethodnih 10 godina. Ipak, ostaje pitanje koliko je realno to što vidimo uzimajući u obzir doprinos “Magnificent Seven” akcija, o čemu će biti reči malo kasnije. Prinose indeksa u poslednjih nekolik godina možete pogledati na linku. Ovo su prinosi uključujući i dividende.

Evo šta kaže alat brokera za 2023. godinu. Zelena-crvena linija je prinos mog portfolia a plava linija je prinos S&P 500 indeksa.

Prvog januara (ili bolje reći ne pre trećeg) se uglavnom svode računi i prave planovi za sledeću godinu. Zašto baš tada? Resetuje se kalendar pa je taj dan kao nešto drugačiji od drugih. Stoga se i rezultati investiranja mere tog datuma iako nema nikakvog smisla, pogotovo ako ulažete na duge staze. Recimo, kada bi godišnje rezultate merili ne prvog januara, već na primer sedmog aprila, dobili bi totalno drugačije rezultate. Ne mislim pritom na konkretne procente (naravno da bi dobili kad je drugi datum), već se može desiti da svakog prvog januara kaskate za benchmarkom, a da ste svakog sedmog aprila iznad benchmarka (ili obrnuto). I dalje mislim da nema nikakvog smisla meriti svaku godinu posebno ali pošto mnogi traže, neka bude.

Na slici vidite stanje od 21.01.2023. do 21.01.2024. godine. Prinos S&P 500  indeksa je u tom periodu 18,72% a mog portfolia 10,80%.

Kao što sam i najavio prethodne godine, moja strategija bi trebala da daje dobre rezultate u lošim vremenima. 2022. godine je rezultat bio dosta iznad benchmarka, 2023. godine dosta ispod. Nema međutim razloga za paniku, stvar za sada idu onako kako je planirano. Štaviše još više sam ubeđen u dugoročni uspeh.

Dividenda.rs

Posle očajne 2022. godine sa svega 8 objavljenih članaka imamo još očajniju 2023. godinu sa svega 6 objavljenih članaka. Za ljubitelje brojeva to je 25% manje! 🙂

Napisao sam prošle godine da moj cilj nije da vas bombardujem sadržajem, niti da postanem “influenser” koji će da uradi sve za koji lajk više i stojim pri tome. Kao neko konzervativnih shvatanja ionako imam loše mišljenje o tome kuda svet ide. Mislim tu pre svega na elektronske medije i na influensere koji prodaju maglu (pogotovo na polju finansija). Ali Bože moj, ne bi toga ni bilo da nema potrebe za tim, tj publike koja klikće na sve i svašta. Budite oprezni, nemojte poverovati u sve što pročitate i pogotovo izbegavajte one što se u sve razumeju i one koji iznose prognoze kako će se kretati cena čega god…. Niko ne zna šta donosi budućnost i svaka prognoza vredi otprilike koliko i pesak u Sahari, apsolutno ništa 🙂

Napisao sam prošle godine da ću se više posvetiti FALCON method newsletteru. I jesam. Uskoro ću objaviti serijal članaka u kojima ću opisati plan za stvaranje “kluba inteligentnih investitora” u Srbiji. Da li će ideja zaživeti zavisi od broja zainteresovanih za učenje i dugoročno investiranje.

A što se tiče investiranja…

Moram priznati da me veoma privlači svet investiranja, pogotovo investiranje u pojedinačne akcije. Uživam čitajući knjige i analizirajući kompanije. Ako će nuspojava ovog hobija biti značajno povećanje ušteđevine, tim bolje. Ove godine sam verovatno čitao najviše od kako sam kupio svoju prvu akciju 2018. godine i verovatno sam bio najmanje aktivan na tržištu.

Jedna stvar me jako brine. Što više čitam to je jači osećaj da manje znam. Mada kad bolje razmislim možda to i nije tako loše. Čini mi se da je mnogo bolje biti ekstremno oprezan nego samouveren i brzoplet. Jako je lako napraviti grešku, a greške su po pravilu jako skupe.

Ono što ja radim je generalno lako opisati.
1. Buy good companies
2. Don’t overpay
3. Do nothing

Mnogo je lakše opisati nego li implementirati i držati ga se. Pogotovo treći korak. Ne bih sada ulazio detaljnije, jer sam već dosta pisao o tome. Pre bih hteo istaći da sam ove godine dosta vežbao treći korak! Da li sam postao previše oprezan ili zbog manjka dovoljno dobrih prilika, nisam siguran.

Konkretno ove godine sam imao svega tri transakcije. Dve kupovine i jednu prodaju. Istini za volju dosta sam kupovao krajem 2022. godine pa sam ostao sa malim procentom keša u portfoliu. Do kraja 2023. godine sam povećao taj procenat i sada se nadam da će Mr. Market biti darežljiv u narednom periodu kako bih otvorio pozicije u još nekim kompanijama sa EVA Monster liste.

U januaru sam prodao kompletnu poziciju koju sam otvorio u decembru 2020. godine. Bila je to mala pozicija Fallen Angel tipa. Kupljena po ceni od 64,03$ a prodata  po ceni od 83,05$, plus kvartalne dividende od oko 4,20% pre poreza.

Dve kupovine su takođe bile u januaru. Jednu sasvim nova pozicija a jednu sam povećao. Obe su kompanije koje pratim godinama i u kojima bih smeo ići čak do 10% portfolia. Nažalost cena im se relativno brzo korigovala pa nisam stigao da ih još više povećam. Do današnjeg dana jedna je u plusu 60,73% a druga 60,48% ali uopšte nisam srećan. Možda nekima ovo zvuči čudno ali mislim da bi za mene bilo bolje da je cena još više pala, pružajući tako priliku za još kupovine.

Pa pošto nemam puno toga da dodam u vezi ove teme, da pogledamo šta je to uticalo na veliki rast S&P 500 indeksa 2023. godine. 

Magnificent Seven – ovog puta je drugačije (?)

Magnificent Seven grupu čine akcije: Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Tesla i Nvidia.

Evo prošlogodišnjih prinosa ovih kompanija:

Zaista impresivno, i ne samo prinosi, već i ukupna kapitalizacija, prodaja i profit ovih kompanija u odnosu na sledeće 42 kompanije sa liste S&P500.

Još malo zanimljivih podataka:

Kao što vidimo na poslednjoj slici bez doprinosa Magnificient Seven prošlogodišnji prinos S&P 500 indeksa je 6%. 2023. godine je bila godina veštačke inteligencije koja je u velikoj meri uticala na prinose pre svega IT kompanija, posebno na prinose Nvidie. 

Ako ste vlasnik kompanije vaša zarada dugoročno ne može da bude veća od ukupne zarade kompanije. Samim tim veliko je pitanje da li je ovo što vidimo realna slika a još veće pitanje je da li može i koliko dugo da se nastavi ovako?!

I za kraj, želim vam puno uspeha, sreće i zdravlja u 2024. godini!

Share This