Često me pitate kog brokera koristim i kako prebacujem novac na brokerski račun.

Evo par informacija o temi.

Koju brokersku kuću izabrati?

Na ovo pitanje kao uostalom i na mnoga druga u vezi sa investiranjem nema jednostavnog odgovora.

Prilikom izbora brokerske kuće treba uzeti u obzir više parametara. Naprimer da li pričate jezik na kom ćete se lako sporazumeti, koliki su troškovi, da li imaju u ponudi sve finansijske instrumente u koje planirate ulagati, imaju li korektan call centar, koliko dugo postoje, koliki je sopstveni kapital, pod koji program zaštite spadaju, da li ste trejder ili investitor …?

Najčešća greška koja se pravi prilikom izbora brokerske kuće je da odluku donesete isključivo na osnovu visine troškova. Takva odluka vam može naneti mnogo veću štetu od “ušteđenog” iznosa. Naravno, ne treba plaćati veću cenu ako iste uslove možemo dobiti jeftinije. Međutim može se desiti da sa većim troškovima dobijate i mnoge bolje uslove ili uslove koji vam odgovaraju mnogo više od nekih drugih.

Interactive Brokers

Želim odmah da istaknem da nemam nikakav deal sa brokerskom kućom Interactive Brokers. Nije mi u interesu da bilo koga nagovorim da otvori račun kod IB. Niti tvrdim da je IB najbolja ili najjeftinija brokerska kuća, niti da je ona najbolji izbor za vas.

Dalje, nisam detaljno upućen u ponude svih brokerskih kuća, niti američkih, niti domaćih. Predlažem da pre izbora brokera detaljno istražite tržište i da dobro razmislite koje su vam potrebe.

IB je moj lični izbor jer meni savršeno odgovara ono što nude. Oni koji čitaju moje članke znaju da sam investitor koji ulaže dugoročno i kome su bezbednost i sigurnost izuzetno bitne, čak i po ceni nešto viših troškova. Kada sam birao brokera želeo sam da izaberem brokersku kuću iz SAD i da po svaku cenu izbegnem startup brokere. IB je jedna od retkih američkih brokerskih kuća sa respektabilnom istorijom i sopstvenim kapitalom koji prima klijente iz Srbije. Većina renomiranih američkih brokerskih kuća neće ni da razgovara sa vama ako nemate američki Social Security Number.

Ranije je IB zahtevao minimalan depozit od 10.000 $ međutim i tada sam čuo slučajeve da su dozvolili otvaranje brokerskog računa i sa 5.000 $. Danas IB nema minimalan depozit ali se ne isplati otvoriti račun sa manje od 2.000 $.
IB hoće da zaradi od vas minimum 10 $ mesečno. Toliki je iznos inactivity fee-a (sem ako vam je vrednost računa ispod 2.000 $ jer je u tom slučaju inactivity fee 20 $). Ako tokom meseca napravite provoziju od recimo 5 $ na kraju meseca IB će vam skinuti još 5 $ kao inactivity fee. Ako tokom nekog meseca niste trgovati i niste napravili proviziju inactivity fee će za taj mesec biti 10 $.
Postoji opcija IB Lite account kod koje se ne naplaćuje inactivity fee ali je ona trenutno dostupna samo građanima SAD. 

UPDATE: IB je ukinuo inactivity fee počev od avgusta 2021. godine.

Više o uslovima i pogodnostima pročitajte ovde.

Deponovanje novca na IB račun u SAD

Opisaću ovde proceduru i troškove deponovanja novca na IB račun sa računa u Komercijalnoj banci. Troškovi se mogu razlikovati od banke do banke ali je procedure najverovatnije svuda ista.

Potrebne su tri stvari:

  1. Ugovor sa IB
  2. Instrukcija za devizno plaćanje od IB
  3. Finder-2 obrazac

Prilikom svake transakcije morate dostaviti ove dokumente.

1. Ugovor sa IB

Prijavite se na svoj portal.

Kliknite na Reports.

Zatim na Other Reports, pa na Account Confirmation Letter with Customer Agreement.

Iskočiće vam pop-up. Ja uvek biram opciju Without Net Liquidation Value. 

Kliknite na dugme Run, zatim na kraju Reporta na dugme Open Printable Report. Pojaviće vam se pop-up. Kliknite na dugme Print i ištampajte ugovor.

UPDATE:
Account Confirmation Letter with Customer Agreement više nije dostupan na sajtu IB. Možete ga tražiti putem imejla. Moj predlog je da ga tražite što pre i snimite na bezbedno mesto.

2. Instrukcija za devizno plaćanje od IB

Prijavite se na svoj portal.

Kliknite na dugme Deposit na Home ekranu.

Ako ste već ranije deponovali novac i već imate snimljenu opciju kliknite na Select dugme kod odgovarajuće opcije u Your Saved Deposti Information sekciji.

Ako prvi put deponujete postupak je sledeći. Kliknite na How To Wire Funds dugme.

 

Popunite polja.

Sending Institution polje je ime banke iz koje šaljete novac.
Account Number je broj vašeg računa u banci.
Account Nickname je ime na kojem će biti snimljena opcija ako ostavite YES kod Save Bank Information pitanja.
Deposit Amount jasno, iznos novca koji deponujete.

Kada popunite polja kliknite na Create Deposit dugme. Kreiraće se instrukcija koju treba da dostavite banci. Slikajte ekran i ištampajte instrukciju.

 

Obratite pažnju na mala slova. Obavezno tražite u banci da vam Account Number broj upišu u napomenu.

3. Finder-2 obrazac

Finder 2 obrazac možete popuniti i sami. Ako niste još ni jednom popunjavali tražite pomoć u banci.

Obrazac možete preuzeti ovde.

Trošak deponovanja novca na IB račun preko Komercijalne banke

U Komercijalnoj banci prilikom transfera u deviznih sredstava naplaćuju se dve vrste naknade. Procentualna od iznosa koji šaljete i fiksni deo. Kod slanja dolara procentualni deo je 0,70% (min. 600 dinara) a fiksni deo je 1.000 dinara za iznose manje od 5.000 EUR.

Primer slanja 2.000 $ dana 24.09.2020.

Kupovina dolara: 2.000 * 103,3916 = 206.783,00 RSD.

Fiksna provizija: 1.000,00 RSD

Procentualna provizija: 2.000 $ * 0,70 % = 14 $
14 * 100,8699 = 1.413,00 RSD

Ukupna provizija: 2.413,00 RSD

Procenat provizije iskazan u dolarima: 1.19 %

Procenat provizije iskazan u dinarima: 1,16 %

Novac poslat 24.09.2020 u četvrtak se pojavio na IB računu 27.04.2020 u ponedeljak.

Zbog fiksnog dela provizije povoljnije je depovonati što veće sume.

Iznos Provizija % (USD)
1.000 $ 17 $ 1,7 %
2.000 $ 24 $ 1,2 %
3.000 $ 31 $ 1,03 %
4.000 $ 38 $ 0,95 %
5.000 $ 45 $ 0,9 %

 

Povlačenje novca sa IB računa

Iskreno, još nikada nisam povlačio novac sa brokerskog računa, niti planiram tako nešto u bliskoj budućnosti. Trenutno reinvestiram ceo iznos dividendi koje dobijam. Jednog dana će doći momenat kada ću dividende podizati sa brokerskog računa i tada ću se potruditi da pronađem najbolji način povlačenja.

Recimo u Mađarskoj IB ima svoj račun, pa investitori u Mađarskoj prilikom deponovanja i povlačenja vrše transakciju između domaćih banaka. Nadam se da će tako nešto realizovati u dogledno vreme i u Srbiji.

Sam proces povlačenja se ne razlikuje mnogo od deponovanja.

 

Kreirate Bank Wire opcije, zatim izborom te opcije upisujete iznos koji želite povući i čekate da vam novac stigne na račun.

Što se provizija tiče, IB ne naplaćuje ništa za prvu transakciju u mesecu, dok svaka sledeća se naplaćuje 10 $. Međutim pitanje je da li vam treba više transakcija mesečno?!

Kod Komecijalne banke stvari stoje ovako.

Share This