Summary

Ovo je već drugi tekst o rekapitulaciji jedne godine, čime sam stvorio tradiciju. Nadam(o) se da će potrajati!  Prošli put sam napisao da nisam ljubitelj sastava tipa “Kako sam proveo letnji raspust” ali sam u pripremi ove rekapitulacije pročitao članak od prošle godine i uvideo da ova tradicija uopšte nije loša. Naprotiv, baš dobro služi kao back up bitnijih ili bolje reći periodičnih tačaka na putu mog investiranja. Podeliću i sada ovogodišnje rezultate i neke misli koji su mi se najviše motali u glavi ali mislim da ću za sebe napisati i duži tekst da ostavim sebi u amanet, kako bih sa vremena na vreme mogao uporediti aktuelne i bivše stavove.

Na privatnom planu…

Za sada izgleda da sam mnogo bolji u biranju pojedinačnih akcija nego u biranju kuća. Još jedan razlog da se držim berze i ne ulažem u nekretnine 🙂 Početkom prošle godine sam se preselio iz stana u kuću. Kažu kuća nikad nije gotova i ima u tome istine. Tako je i ove godine na kuću otišlo dosta novca. Bilo je tu stvari koje su morale biti urađene, bilo je i onih koji nisu baš morale. Sve u svemu zadovoljan sam urađenim i nisam zažalio što sam se preselio iz stana u kuću jer sam dobio ono što sam želeo. Jedina mana je što sam i ove godine zbog ovoga uložio u akcije nešto manje od planiranog.

Posle šest godina provedenih na istom radnom mestu bio mi je potreban novi izazov. I dalje radim kao programer ali od avgusta u drugoj firmi. Septembar mesec sam proveo na moru da napunim baterije i iztrgnem iz monotonih svakodnevnica. Poslužilo me vreme, nije bilo velike vrućine pa sam uspeo tih mesec dana dobro da iskoristim za trčanje. 

Početkom novembra sam ponovo učestvovao na trci na 6h. Nažalost nisam dobro izabrao patike pa sam odustao posle 4 sata i 3 minuta. Zapravo već oko 3 sata i 45 minuta sam odlučio da ću odustati ali sam hteo da istrčim 50 km, da bude okruglo.

Dividenda.rs

2022. godine je na sajtu objavljeno svega 8 članaka. Priznajem da je to malo ali moj cilj nikad nije bio da vas bombardujem sadržajem, niti da pišem tekstove samo da bi eto nešto pisao. Potrudiću se da 2023. godine objavim bar po jedan tekst mesečno i planiram da se više posvetim predstavljanju FALCON method newslettera, jer smatram da je newsletter jedan od najboljih i najpristupačnijih za dugoročne investitore. U toku su pregovori sa FALCON ekipom da objavimo na srpskom jeziku kompletnu analizu jedne kompanije iz newslettera.

Da znam, dizajn bi mogao da bude mnogo lepši i moderniji ali nemam ni vremena ni energije da se tome posvetim.

A što se tiče investiranja…

Mnogi će reći da 2022. godina nije baš bila najbolja za investiranje. Problem sa visokom inflacijom je tu već neko vreme,dizanje kamatnih stopa, rat u Ukrajini, problemi sa mnogim sirovinama, koronavirus u Kini koji mnogo utiče na kinesku privredu, kinesko-tajvanski odnosi… Ali znate šta? Makroekonomskih problema je uvek bilo i uvek će ih biti. Videli smo veće probleme od sadašnjih pa je berza preživela. I opet će.

Ako se vratimo malo na prvu rečenicu prethodnog pasusa, glavno pitanje je šta znači dobra ili loša godina za investiranje? Da li je 2021. godina sa rastom S&P 500 indeksa od skoro 27% bila dobra? Zavisi kako se gleda. Ako ste uložili sav novac koji ste mislili u akcije, uživate u penzionerskim danima i od sada planirate samo da trošite od ušteđevine onda vam odgovara da berza konstantno raste sa što većim godišnjim prinosima. Međutim mnogo je više onih koji još uvek neprekidno ulažu i žele još dugi niz godina da kupuju akcije. U tom slučaju konstantan rast nije baš poželjan. Pogotovo ne rast cena akcija koja značajno premašuje realan rast privrede. Svi volimo da kupujemo kad je neka roba na popustu zar ne (black friday – ili bolje rečeno black month kako je krenulo poslednjih godina)? E pa prošla godina je bila prilika za kupovinu. Ne mislim da je prošlogodišnjim padom berza generalno postala jeftina i sigurno je da ima još potencijala za dalji pad. Da li će do toga doći? Nemam pojma. Znate već šta mislim o predviđanjima.

Ja sam pristalica bottom-up pristupa, što znači da procenjujem stanje i perspektivu pojedinačnih kompanija. S tim što mene kao dugoročnog investitora makro faktori ne interesuju. Na makro faktore ne možemo da utičemo, ne možemo da ih menjamo niti možemo da ih predvidimo. A pošto me kratkoročni rezultati uopšte ne zanimaju, makro faktori nemaju nikakav značaj na moju strategiju ulaganja. Meni uopšte ne smeta pad cena, zapravo takvi periodi pružaju dobru priliku za kupovinu akcija na duge staze.

Svaka kompanija (akcija) ima svoju vrednost i cenu. Vrednost je koliko zapravo kompanija vredi, a cena je koliko su investitori u datom trenutku spremni da plate. Cena mnogo češće i u većem obimu varira od vrednosti. Zamislite da želite kupiti stan. Pitate prodavca za cenu, on vam kaže 200.000 evra. Šta će reći ako ga pitate sutra? A ako ga pitate prekosutra? Za nedelju dana? Za dve nedelje? Pored toga što će pomisliti da ste poludeli cena će biti ista. Ako ga pitate za godinu dana, cena će biti ista ili eventualno u intervalu od 195.000 do 205.000 evra. Ali ako pogledate u kojim intervalima se kreće cena bilo koje akcije u godišnjem intervalu videćete vrlo zanimljive podatke.

Da li su tako velike promene u tako kratkom intervalu realne ostaviću svakome da sam proceni. Ono što sigurno vidimo u prethodnoj tabeli jeste da cena svake akcije oscilira oko realne vrednosti. Nekada će cena biti niža, nekada viša od realne ali ono što je sigurno, pre ili kasnije će se cena vratiti na realnu intrinzičnu vrednost kompanije.

Posmatrajući dugoročno sa nekom akcijom možete zaraditi onoliko koliki je profit kompanije na tom vremenskom intervalu. Što duže držite neku akciju to je manje bitno po kojoj ceni ste je kupili. Nemojte me pogrešno razumeti, ne kažem da kupovna cena nije bitna. Čak i najbolje kompanije mogu biti toliko precenjene u nekom trenutku da ih ne vredi tada kupiti. Moj cilj je da akcije kupujem kada su one potcenjene i radujem se godinama kao što je bila 2022. jer u takvim vremenima izbor postaje veći.

Moram reći da ne umem da pogodim dno. Sa svim kupovinama koje sam obavio ove godine sam u minusu. Međutim nema panike, ovo nije ništa neuobičajeno. Zapravo što duže akcije koje pratim ostanu na ovim nivoima to ću više moći da uložim u njih. Dugoročno investiranje zahteva mnogo strpljenja i čelične nerve. Negde sam skoro pročitao da je investitoru koji ulaže dugoročno bitnije da ima jak stomak nego glavu. Nije lako povući obarač kada sve cene padaju. Niti je pametno kupovati akcije samo zato što cena pada. Morate ostati u svom krugu kompetencije i ulagati samo u one kompanije koje razumete. Ako imate investicionu tezu i sigurni ste da je sa fundamentima kompanije sve u redu nema razloga da ne kupujete kada cene padaju. Kada je akcija već u vašem portfoliu vaš zadatak ostaje samo da sa vremena na vreme proverite da li se priča razvija u očekivanom pravcu i u zavisnosti od trenutne cene dokupite još ili češće da ne radite ništa.

‘The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.’
Warren Buffett

I ove godine sam dosta čitao. Finansijske izveštaje kompanija, knjige, analize, novinske članke, portale za investitore, forume. Zahvaljujući internetu imamo sve više materijala i podataka. Nisam baš siguran da je ovakva količina podataka dobra za nas investitore. Puno je buke, puno je sadržaja koji nemaju nikakvu vrednost. Pošto nam je vreme ograničeno moramo dobro da izaberemo šta ćemo čitati a šta ne. Ja recimo ne čitam sadržaje koji objašnjavaju (tačnije pokušavaju da objasne) zašto je pala cena neke akcije, one koje se bave prognozama za koliko baznih poena će se povećati kamatna stopa ili do koje granice će se povećati, niti američke podatke o kretanje broja nezaposlenih. Sve su to podaci koji nemaju nikakav značaj ako ulažete preko više biznis ciklusa. Poslednja knjiga koju sam pročitao u 2022. godini je knjiga Beating the Street, Petera Lyncha. On je bio menadžer Fidelity Magellan Funda između 1977. i 1990. godine i imao u tom periodu godišnju stopu rasta od 29,2%. Nije loš rezultat! Doduše nešto slabiji od onih koji se obećavaju apsolutnih početnicima na raznim internet platformama 😉

Peter Lynch je u svom portfoliu držao akcije više stotina kompanija pa se u tom smislu dosta razlikuje od mog pristupa. Ja smatram da je portfolio od 20-30 elemenata dovoljan i da bih teško mogao da podrobno pratim veći broj kompanija. Doduše Lynch je imao veliku ekipu koja mu je pomagala u praćenju. U svakom slučaju njegovi rezultati su izvanredni. Navešću za kraj ovog dela nekoliko od njegovih 25 zlatnih pravila iz knjige.

 • Investing is fun, exciting, and dangerous if you don’t do any work.

• Often, there is no correlation between the success of a company’s operations and the success of its stock over a few months or even a few years. In the long term, there is a 100 percent correlation between the success of the company and the success of its stock. This disparity is the key to making money; it pays to be patient, and to own successful companies.

• You have to know what you own, and why you own it. “This baby is a cinch to go up!” doesn’t count.

• A stock-market decline is as routine as a January blizzard in Colorado. If you’re prepared, it can’t hurt you. A decline is a great opportunity to pick up the bargains left behind by investors who are fleeing the storm in panic.

• Everyone has the brainpower to make money in stocks. Not everyone has the stomach. If you are susceptible to selling everything in a panic, you ought to avoid stocks and stock mutual funds altogether.

• Nobody can predict interest rates, the future direction of the economy, or the stock market. Dismiss all such forecasts and concentrate on what’s actually happening to the companies in which you’ve invested.

• If you don’t study any companies, you have the same success buying stocks as you do in a poker game if you bet without looking at your cards.

 

Konačno evo i brojeva

Svaki investitor mora imati benchmark koji služi kao mera uspešnosti investiranja. Uglavnom je to neki od berzanskih indeksa, s tim što treba izabrati indeks koji ima najviše sličnosti ili drugačije rečeno u najvećem mogućem procentu pokriva pojedinačne akcije u koje investitor ulaže. Dakle ako recimo kupujete akcije nemačkih kompanija uzimate za benchmark  DAX dok ako kupujete američke small cap akcije onda vaš izbor treba da bude recimo MSCI USA Small Cap Index. Moj portfolio se uglavnom sastoji od akcija najvećih američkih kompanija pa je prirodno da za benchmark uzimam S&P 500 indeks. Doduše imam u portfoliu akcije jedne kineske kompanije i planiram u bliskoj budućnosti da dodam još jednu ali su te pozicije male (male će i ostati) tako da nema velike svrhe zbog njih menjati benchmark.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je bilo teško biti na gubitku na berzi 2022. godina je bila dosta izazovnija i šarenija. Evo prinosa indeksa S&P 500 u poslednjih nekoliko godina (link). Ovo su prinosi uključujući i dividende.

2022. godina je bila loša za sve finansijske instrumente, ne samo za akcije. U takvim uslovima je teško postići zapažene rezultate. Ako je vaš benchmark imao loš rezultat razlog za to je što je većina kompanija iz tog univerzuma imala loš rezultat. Može se desiti da neka kompanija ili eventualno ceo sektor iskoči, kao na primer energy sektor ove godine (ne posedujem akcije iz sektora energije), ali to može da se iskoristi samo sa usko koncentrisanim portfoliom što naravno nosi sa sobom veći rizik.

Generalno, 2022. godina je bila loša za postizanje dobrih prinosa ali je (verovatno) bila dobra za kupovinu kvalitetnih akcija po realnijim cenama u odnosu na poslednjih nekoliko godina i za postavljanje dobrih osnova dugoročnog portfolia. Što se mene tiče nemam ništa protiv da se ovo mučenje nastavi još neko vreme.

Evo šta kaže alat brokera za 2022. godinu. Zelena-crvena linija je prinos mog portfolia a plava linija je prinos S&P 500 indeksa.

Moja strategija ulaganja u najkvalitetnije kompanije dolazi do izražaja u padovima. Verovatno će prinos biti niži od prinosa tržišta kada je sve ružičasto i kada ste u dobitku sa svim što pipnete. Osnova boljih rezultata od benchmarka na duge staze bi trebalo da bude manji pad kada se okruženje pogorša.

Kao dugoročnom, konzervativnom investitoru ništa mi ne znači rezultat jedne godine.
Iako je prošlogodišnji rezultat u odnosu na S&P 500 bio dobar, ne mislim da sam postigao nešto posebno, niti imam iluzije da ću u ovom procentu nadmašiti indeks u godinama koji dolaze. Cilj i dalje ostaje isti, nadmašiti prinose S&P 500 indeksa (ili nekog drugog benchmarka u zavisnosti od sadržaja portfolia) na periodu od 10 ili više godina. Nastaviću vredno da radim, da što više čitam i da razvijam svoju ličnost kako bih postao što bolji investitor. Ubeđen sam da je tako nešto moguće postići a da li će zaista biti tako pokazaće vreme.

Za kraj ista želja kao prošle godine. Želim vam puno uspeha, sreće i zdravlja u 2023. godini!

Share This