Summary

Nikad nisam voleo sastave “Kako sam proveo letnji raspust”. Najveći izazov mi je uvek bio kako da počnem sastav. Deja vu! Pa da ne dužim sa uvodom nego da se bacimo na suštinu!

Jubilej na privatnom planu

40!

Jubilej. Kada sam imao šest godina maštao sam o tome da imam četrdeset (ili bar trideset). Jer tobož kako je lepo odraslima, imaju svoj posao, mogu da rade šta god požele, ne treba da traže dozvolu od roditelja, ne moraju da spavaju u zabavištu, ne moraju da pojedu spanać ako ne žele…  Sada kada imam četrdeset maštam o tome da imam šest! Čoveče pola dana se igraš u zabavištu, pola dana kod kuće. Spreme ti jelo, spavaš i pre i posle podne, spremaju stan umesto tebe, idu u kupovinu umesto tebe, ne treba da razmišljaš o novcu, računima… Eto ispade da čovek nikad nije zadovoljan!

Iskreno, ne volim puno da pričam o svom privatnom životu. Ovaj deo sam ubacio u članak jer sam početkom 2021. godine prodao stan i kupio kuću. Ceo život sam proveo u stanu (tačnije u dva stana) i nisam mogao više da izdržim. Standardna priča: buka, komšije, manjak privatnosti… Naravno, znam da i kuća ima svojih mana i ne želim da se upuštam u debatu da li je bolje živeti u kući ili u stanu. Na to pitanje ionako nema pravog odgovora, već odgovor zavisi isključivo od potreba svakog čoveka / porodice pojedinačno. Za sada smatram da je ova odluka za mene bila pun pogodak. Videćemo vremenom da li ću ostati pri ovom stavu.

Dakle, ubacio sam ovaj deo u članak jer je odluka imala veliki uticaj na moje investicije. Tačnije na iznose koje sam želeo a nisam mogao da investiram tokom 2021. godine. Veliki deo tekućih prihoda je „pojela” kuća. Znate već kako to ide. Popraviš, promeniš sve ono što je bolje uraditi odmah. Promena stolarije, krečenje, farbanje, laminat… Ali da vas ne smaram sa ovim. Poenta cele priče je da sam ove godine uložio samo mali delić onoga što sam planirao. Stoga nisam imao puno transakcija u svom portfoliu.

Evo i jednog bonus detalja. Krajem oktobra 2021. godine sam istrčao svoju prvu zvaničnu trku Ultramaraton 6h. Uspeo sam za tih 6 sati trčanja da premašim postavljeni cilj za par kilometara pa sam dobio motivaciju da ove godine postavim lestvicu malo više, tačnije dalje.

A što se tiče investiranja…

Ne volim da pravim (novo)godišnje analize. Da bude jasno, nemam ništa protiv analiza. Baš suprotno, bez konstantnog praćenja i analiziranja procesa investiranja ne možete biti uspešan investitor.  U mom poimanju (novo)godišnja analiza služi za upoređivanje one stvari. Kao prvo nije pametno upoređivati babe i žabe. Možda ali možda ima smisla upoređivati godišnje prinose investitora, bilo pojedinačnih ili institucionalnih, koji imaju istu strategiju i isti vremenski horizont ulaganja. I to godišnje prinose na bar petogodišnji ili još duži interval u slučaju dugoročnog investiranja.

Znate već da sebe smatram konzervativnim dugoročnim investitorom, čiji je cilj posedovanje najboljih svetskih kompanija. Onih koji su već pobednici u svojim sektorima i koji ostvaruju nadprosečne prinose na uloženi kapital, kao i na reinvestirani kapital. Tačnije imaju realne mogućnosti za dugoročan rast. I još jedna bitna stavka, želim da kupim akcije takvih kompanija kada nisu precenjene. Dakle treba da se kreću oko realne cene a još bolje da budu potcenjene. Mislim da je svima jasno da su situacije kada su akcija najboljih kompanija potcenjene vrlo, vrlo retke. To su situacije o kojima Warren Buffet priča kada spominje “punch card“.

‘I could improve your ultimate financial welfare by giving you a ticket with only 20 slots in it so that you had 20 punches – representing all the investments that you got to make in a lifetime. And once you’d punched through the card, you couldn’t make any more investments at all. Under those rules, you’d really think carefully about what you did, and you’d be forced to load up on what you’d really thought about. So you’d do so much better.’
Warren Buffett

Da li se isplati čekati na takve prilike? Evo šta o tome kaže Charlie Munger:

‘Over the long term, it’s hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns. If the business earns 6% on capital over 40 years and you hold it for that 40 years, you’re not going to make much different than a 6% return—even if you originally buy it at a huge discount. Conversely, if a business earns 18% on capital over 20 or 30 years, even if you pay an expensive looking price, you’ll end up with a fine result.’
Charlie Munger

Apsolutno se isplati! Ali da ne bude zabune, kupujem akcije i kada su oko realne cene. Međutim kada se pojavi punch card situacija tada mnogo hrabrije i odlučnije gradim veću poziciju. Jasno, kompanije koje su EVA Monster kvaliteta treba konstantno pratiti i morate da ih poznajete veoma dobro da ako se pojavi takva situacija hrabro povučete obarač.

Želim da naglasim da ne izmišljam toplu vodu. Čitam šta rade najuspešniji dugoročni investitori i trudim se da pokupim ono najvrednije. Trebalo mi je dosta vremena dok sam pronašao strategiju za koju sada mislim da mi najviše odgovara, što opet na znači da se neki moji stavovi i pogledi neće menjati u budućnosti. Pričam o korekcijama strategije a ne o nekom potpuno novom pogledu na svet. Pisao sam već puno puta o tome da je direktan put u finansijsku propast često i radikalno menjanje strategije. Kada pišem o korekcijama mislim na to da se sve više okrećem EVA Monster kompanijama a da sve manju značaj prilikom izbora akcije ima dividenda. Međutim dobar deo mog portfolia se sastoji od akcija kompanija koje plaćaju dividende i tako će i ostati. Samo što su se od pre dve godine u portofoliu počeli pojavljivati i akcije kompanija koje ne plaćaju dividende. Idealan slučaj bi bio da je akcija EVA Monster, da plaća dividendu i da nije precenjena. E to su tek ekstremno retke situacije!

Investiranje na berzi je živa stvar i kao takva konstantno se menja. Ne možete danas ulagati onako kako je to radio Ben Graham i biti uspešan investitor. Ne možete ni da trgujete onako kako je radio Jesse Livermore i biti uspešan trgovac. Morate stalno da učite i da pratite promene na berzi kako bi na vreme izvršili korekcije i ostali u igri. Čitajući godišnja pisma vlasnicima akcija (Shareholder Letters) mnogih uspešnih investitora zajedničko je to da su vremenom mnogi evoluirali. Najsvežiji primer koji sam čitao su pisma akcionarima Nomad Investment Partnershipa. Ne bih sada da dužim sa detaljima, koga zanima može da pročita. Ima dosta da se čita ali se po mom mišljenju isplati ako razmišljate o dugoročnom investiranju.

Nadam se da vidite na osnovu napisanog zašto smatram da godišnje upoređivanje prinosa sa najčešće korišćenim benchmarkom, indeksom S&P 500 nema baš puno smisla. Upoređivanje prosečnih godišnjih prinosa na intervalu od 10 godina međutim već ima ali za to ćemo morati da sačekamo još par godina 🙂

Konačno evo i brojeva

Ni jedan rezultat sam po sebi ne znači puno ako nemamo sa čim da ga uporedimo. Benchmark koji se najčešće koristi za upoređivanje je indeks S&P 500. Iako indeks pokazuje neke anomalije poslednjih par godina, o kojima ću pisati neki drugi put, uzeću ga kao reper jer se moj portolio u ovom trenutku u velikom procentu sastoji od akcija američkih kompanija.

2021. godine nije bilo teško postići značajne prinose (isto važi i za 2020. i 2019. godinu). Morali ste biti jako “talentovani” da završite godinu sa negativnim (ili možda da kažemo slabim) prinosom. Evo prinosa indeksa S&P 500 u poslednjih nekoliko godina (link). Ovo su prinosi uključujuči i dividende.

Na različitim izvorima godišnji prinosi S&P 500 indeksa se neznatno razlikuju. Razlog toga je metodologija računanja. Zavisi da li se uzima cena na otvaranju ili zatvaranju, da li se računa od poslednjeg dana decembra ili od prvog dana januara…

Koliko je realan rast koji vidimo od 2019. godine procenite sami. Međutim činjenica je da su indeks investitori prošli više nego izvanredno u ovom periodu.

Biću slobodan da sam izračunam prinos indeksa S&P 500 i svog portfolia, kako bi imali “zajednički imenilac”. Uzeću cenu na otvaranju 03.01.2020. i cenu na otvaranju 04.01.2020. godine. Tom metodologijom dobijamo sledeće rezultate:

Treba istaći da sam u svoj rezultat računao samo one pozicije koje su mi nepromenjene od početka 2021. godine. Tačnije, zbog već spomenute kupovine i renoviranja kuće 2021. godine sam imao samo tri transakcije počev od oktobra sa kojima sam počeo da gradim poziciju u jednoj kompaniji. Ako bih uzeo i tu poziciju rezultat bi bio nešto lošiji. Evo kako izgleda kompletna slika u alatu brokera:

Za kraj da istaknem još jednom. Kao dugoročnom investitoru ništa mi ne znači rezultat jedne godine, pogotovo ne godine kada ste mogli postići visoke prinose i da ste akcije birali bacajući pikado strelice u metu sa tickerima akcija.
Prinos od 21,58% je zapravo iznad svih očekivanja i uopšte nemam iluzija da je ovo normalno i da ću/ćemo moći ovako nerelane prinose da postižemo dugoročno. Cilj i dalje ostaje isti, nadmašiti prinose S&P 500 indeksa ili nekog drugog benchmarka u zavisnosti od sadržaja portfolia na periodu od 10 ili više godina. Ubeđen sam da je tako nešto moguće postići a da li će zaista biti tako pokazaće vreme.

Nadam se da ste imali dobre rezultate 2021. godine i želim vam puno uspeha i u 2022. godini!

Share This