Nekoliko prethodnih dana ste mogli pročitati gomilu članaka sa bombastičnim naslovima o Ronaldu i Koka Koli. Naime Ronaldo je na koferenciji za novinare (14. jun), pre utakmice Portugal – Mađarska posle ulaska u salu pomerio dve flašice Koka Kole koje su stajale na stolu i umesto njih je stavio vodu.

Neću sada ulaziti u ovu temu, samo da napomenem da je Ronaldo snimao reklame između ostalog i za Koka Kolu i za KFC.

Da se vratimo na temu… Ovi naslovi su klasičan primer copy – paste novinarstva, novinarstva koji je nažalost preuzeo primat. Vrlo retko se mogu pronaći članci koji u sebi nose neku vrednost, pogotovo ako pričamo o investiranju. Verovatno su “novinari” mnogo više upućeni u život raznih starleta, pevačica, “umetnica”, “farmera” i onog nesretnika koji se slupao kolima, bio u komi, operisao želudac, oštetio jetru, bubrege… Ali dobro, verovatno se najviše piše o temama koji se najviše traže… (gde smo to pogrešili?)

U svakom slučaju ovaj događaj je odličan primer onoga o čemu sam pričao već nekoliko puta. Novinari koji su napisali (preuzeli / ukrali) gore pomenute članke nemaju blage veze o funkcionisanju berze. Čudno zar ne? Pišeš o nečemu što ne razumeš nekima koji ne razumeju, ali veruju da ti razumeš. Dakle, kada nešto pročitate, nemojte slepo verovati već razmišljaljte!

Cena akcija Koka Kole NIJE PALA zbog poteza Ronalda.

Evo i dokaza. Cena akcije Koka Kole na zatvaranju berze 11. juna u petak je bila 56,16 $. Koka Kola ima 4,3 milijarde akcija pa običnim množenjem dobijamo da je vrednost kompanije u tom trenutku bila 241.488.000.000 $.

Američka berza se otvara u 9:30 po istočnoameričkom vremenu (15:30 po našem vremenu). Na otvaranju berze 14. juna cena jedne akcije je bila 55,69 $. U narednih 10 minuta cena je nastavila da pada i pala je na 55,26 $ (pad od 1,6% u odnosu na cenu zatvaranja 11. juna). U tom trenutku vrednost kompanije je bila 237.618.000.000 što je zaista manje za 4 milijarde.

Međutim, Ronaldo je flašice pomerio u 9:43 po istočnoameričkom vremenu, a prethodna računica je izvedena za 9:40. Zapravo od tog trenutka, do kraja dana cena nije padala ispod 55,20 $ i porasla na 55,55 $. Ako su novinari već želeli senzaciju, trebali su napisati da je Ronaldo sklanjanjem flašica povećao vrednost kompanije za 1,3 milijarde $ (ne, nije on uticao)!

Želim da dodam još dve stvari. Prvo, na raznim portalima na kojima možete pronaći cene akcija nećete videti real-time cene, već cene koje “kasne” 15-20 minuta. Dakle vidite ono što se dešavalo u bliskoj prošlosti. Ako želite real-time cene za to ćete morati da platite. Verujem da je ovo kašnjenje jedan od razloga nesporazuma. Da, tužno je što jedan novinar nije svestan ovog podatka. Drugo, cena akcije je živa stvar. Konstantno se menja tokom celog dana. Pogotovo kod svetski poznatih kompanija koji imaju ogroman broj akcija i veoma likvidno tržište. Zato nije baš pametno napisati “koštala kompaniju” (negde sam čak pročitao “naneo nenadoknadivu štetu”).

Šta je još potrebno za klikbajt naslov? Veliki brojevi! Da je u naslovu pisalo cena akcije pala za 0,90 $ ili 1,6% to i ne bi bila neka vest. 4 milijarde $ već jeste, ali ako dodamo i da je vrednost kompanije oko 240 milijarde $ onda opet nije.

Kao što vidite na grafikonu, ovako “male” promene su svakodnevne.

Šta je onda razlog pada cene akcije Koka Kole?

Kretanje cene akcija je veoma kompleksno pitanje da bi se moglo objasniti jednim faktorom. Međutim 14. jun je bio važan datum za kompaniju Koka Kola. Naime 14. jun je bio Ex-Dividend date. Svi oni akcionari koji kupe akcije tog dana ili kasnije, nemaju pravo na prvu sledeću dividendu. Koka Kola sledeću dividendu plaća 1. jula, svim onim akcionarima koji su bili u posedu akcija pre 14. juna. Dakle, ako je osoba A prodala osobi B akcije Koka Kole 14. juna, osoba A će dobiti dividende 1. jula, dok osoba B neće!

Karakteristično je da trgovanje akcijama na dan Ex-Dividend date-a kreće po ceni koja je manja otprilike za iznos aktuelne dividende. Konkretno u ovom slučaju Koka Kola 1. jula plaća dividendu 0,42 $ po akciji. Razlika između cene zatvaranja 11. juna i cene otvaranja 14. juna: 56,16 $ – 55,69 $ = 0,47 $. Dakle ništa neobično.

Zbog objektivnosti moram istaći da se ovaj efekat može iskazati kod velikog broja akcija, ali ne predstavlja pravilo!

U sledećoj tabeli su podaci koji se odnose na prethodna četiri Ex-Dividend date datuma.

Procentualne vrednosti su redom procentualni pad cene na zatvaranju dana koji je prethodio Ex-Dividend date datumu u odnosu na cenu na otvaranju, maksimalne cene, minimalne cene i cene na zatvaranju dana Ex-Dividend date.

Korišćeni izvori: www.forbes.com

1 Comment

  1. Hvala za tekst. Potpuno se slazem da je u novinarstvu amaterizam i odsustvo etike opsteprisutno.

    Odgovori

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This