Odgovor je vrlo logičan, što pre!

Jedan od najbitnijih razloga za to je kumulativna kamata!

Evo šta o tome kaže Warren Buffet, verovatno najpoznatiji investitor na svetu.

“My wealth has come from a combination of living in America, some lucky genes, and compound interest.
– Warren Buffet –

Evo primera iz knjige Unshakeable Tonija Robinsa, koja odlično ilustruje konkretnim brojevima svu moć kumulativne kamate.

Primer dva drugara

Pretpostavimo da imate dva drugara, Marka i Darka.
Obojica odluče da će uštedeti 300 $ mesečno. Marko počinje da štedi sa 19 godina, ali odvaja novac samo do svoje 27 godine. Uštedeće ukupno 28.800 $. Uzećemo da štednja donosi 10% godišnje dobiti, što je otprilike dobit američke berze u poslednjih 100 godina. Marko će sa 65 godina imati 1.863.287 $, dakle skoro dva miliona dolara!

Sa druge strane njegov drugar Darko kasnije počinje štednju. Na taj korak se odlučuje sa 27 godina, ali nastavlja da štedi mesečni iznos sve dok ne napuni 65 godina! Rezultat? Darko će sa 65 godina imati 1.589.733 $, dakle manje nego Marko! Iako je Marko uložio samo petinu Darkovog uloga, a posle 27.-me godine nije ništa odvajao. Ukupna dobit Darka je 1032%, dok je ukupna dobit Marka 6370%.

Nisam siguran koliko je ova računica tačna u dolar (videti ovde). Uostalom nije ni bitno da se slaže, mnogo je bitnije da shvatite princip i koliko je bitna dužina vremenskog intervala tokom kojeg novac radi za vas!

Pročitajte u ovom postu kako vremenska komponenta utiče na vašu investiciju.

Primer plate u rudniku

Kada ste shvatili moć kumulativne kamate neće van biti teško da izaberete između ove dve opcije.

Zaposleni ste u rudniku uglja. Primljeni ste na mesec dana (31 dan), posle toga se rudnik zatvara. Poslodavac vam ponudi izbor. Za vaš rad vam svaki dan plaća. 100.000 dinara svakog dana po završetku posla ili 0,01 dinara po završetku prvog dana, ali u ovom slučaju svakog dana vam duplira zaradu. Koju opciju ćete izabrati?

U svetlu teme ovog posta verovatno ćete se odlučiti za drugu opciju. Ipak stavite računicu na papir pa pogledajte gde se nalazite posle 15.-og dana pa promenite izbor ako želite 🙂

Počnite sa investiranjem sada

Put do finansijske nezavisnosti dakle nije nedostupan, ali zahteva konstantnu štednju i investiranje u instrumente koji odgovaraju finansijskim ciljevima i visini rizika koja je svaka osoba spremna prihvatiti.

Lično žalim što nisam ranije krenuo sa štednjom i ulaganjem, međutim kao što stara kineska poslovica kaže:
“Najbolje vreme za sadnju drveća je bilo pre 20 godina. Sledeće najbolje vreme je sada.”

Share This