Često postavljana pitanja

Dobijam sve više pitanja u mejlovima. Kada se rodila ideja o ovom blogu cilj nipošto nije bio da postanem radnik godine korisničke podrške, već da pomognem svima koji žele da ulažu na američkoj berzi.

Molim te da pre nego što se odlučiš za slanje mejla prvo pročitaš odgovore na pitanja koja su ovde navedena. Moguće je da ćeš brže pronaći odgovor nego da čekaš moj odgovor. Ipak, ako si mi pisao i dobio odgovor u formi linka koji te vodi na ovu stranicu, potraži odgovor.

Hvala na razumevanju i podršci!

Da li se baviš kriptovalutama?

Ne bavim se kriptovalutama iz čega sledi da ne mogu da vam odgovorim na pitanja u vezi sa njima.

S obzirom da Srbija nema potpisan UIDO (Ugovor o Izbegavanju Dvostrukog Oporezivanja) sa SAD, da li se porez plaća i u Srbiji i u SAD?

Ne! Ne plaća se porez dva puta, bez obzira što nemamo potpisan UIDO sa SAD.

Izbegavanje dvostrukog oporezivanja

Član 12

Ako obveznik – rezident Republike ostvari dohodak u drugoj državi, na koji je plaćen porez u toj državi, na račun poreza na dohodak građana utvrđenog prema odredbama ovog zakona odobrava mu se poreski kredit u visini poreza na dohodak plaćenog u toj državi.

Poreski kredit iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od iznosa koji bi se dobio primenom odredaba ovog zakona na dohodak ostvaren u drugoj državi.

Kupio sam akcije datuma koji je naveden pod Ex-Dividend Date a nisam dobio dividendu

Dva najbitnija datuma u vezi dividendi su Declare Date (Declaration Date) i Ex-Dividend Date.

Podaci kompanije Altria (MO) – 06.01.2021. – Seeking Alpha

Declare Date je zvanična objava isplate dividende.

Ex-Divided Date je datum od koje se akcije trguju bez vrednosti poslednje objavljene dividende. Dakle dividenda će se isplatiti onim akcionarima koji su bili vlasnici pre Ex-Dividend Date datuma. Investitori koji kupe akciju Ex-Dividend Date datuma imaju pravo tek na sledeću dividendu. Isto tako, ako tog dana prodate akciju, a bili ste vlasnici prethodnog dana vama će se dividenda isplatiti.

Payout Date je datum kada iznos dividende stiže na vaš brokerski račun.

 

Newsletter

Dividend Growth Investing Strategy

Cilj mi je da moje investicije iz godine u godinu donose stabilne, izračunljive, konstantno rastuće prihode, pritom da kontrolu nad ušteđevinom držim u svojim rukama i da sam snosim odgovornost za svoje odluke. Predvidivost je važnija za mene od ekstra prihoda.

Mojim očekivanjima savršeno odgovara da najbolje, najveće i najstabilnije svetske kompanije isplaćuju deo svojih dobitaka u vidu dividendi na moj račun. Pritom se ne očekuje da ja upravljam ovim kompanijama, već to umesto mene čine najbolji svetski menadžeri. Deluje mi sigurnim kao beton da 30 – 40 ovakvih kompanija konstantno šalju na moj račun sve više i više novca. Sa ovakvim modelom iza svojih leđa mogu mirno i bezbrižno da spavam.