Često postavljana pitanja

Dobijam sve više pitanja u mejlovima. Kada se rodila ideja o ovom blogu cilj nipošto nije bio da postanem radnik godine korisničke podrške, već da pomognem svima koji žele da ulažu na američkoj berzi.

Molim te da pre nego što se odlučiš za slanje mejla prvo pročitaš odgovore na pitanja koja su ovde navedena. Moguće je da ćeš brže pronaći odgovor nego da čekaš moj odgovor. Ipak, ako si mi pisao i dobio odgovor u formi linka koji te vodi na ovu stranicu, potraži odgovor.

Hvala na razumevanju i podršci!

Kada se plaća porez?

Ako želite da kupujete/prodajete akcije morate otvoriti račun kod brokera, takozvani brokerski račun. Na brokerskom računu možete držati istovremeno i novac i akcije. Novac na brokerski račun se uplaćuje sa računa koji imate u nekoj banci.

Zaradu na berzi možete ostvariti ako dobijete dividendu od kompanije čiju akciju držite (ne plaćaju sve kompanije dividendu) ili ako prodate akcije za veći iznos od onog za koji ste ga kupili. Jasno u ovom drugom slučaju možete imati i gubitak ako prodate akcije po nižoj ceni od onog za koji ste ga kupili. 

Ako dobijete dividendu dužni ste da prijavite poreskoj u roku od 30 dana.

UNDER CONSTRUCTION

Sa koliko novca vredi početi investirati?

Ne postoji egzaktan broj kao odgovor na ovo pitanje. Kao prvo 10.000 evra je za neke prvo bogatstvo, a ze neke iznos koji komotno mogu mesečno da potroše.

Kada se razmišlja o investiranju potrebno je uzeti u obzir dve stvari: troškove investiranja (varijabilne i fiksne) i prinose koji se mogu ostvariti.

Troškovi:

 – varijabilni troškovi ne igraju veliku ulogu kada razmišljate sa koliko novca da počnete. Oni su uglavnom procentualni troškovi i povećavaju se srazmerno sa uloženom sumom.

– fiksni troškovi su uvek isti bez obzira koju sumu ulažete. Jasno što veću sumu ulažete to vam je ovaj trošak procentualno manji. Treba pogledati odnos fiksnih troškova i uložene sume i odlučiti da li se vama isplati.

Ovi troškovi variraju u zavisnosti od banke, brokera, valute, itd a ponekad se i menjaju prema politici banke, brokera. Ako želite tačnu računicu moraćete sami da istražujete.

Prinosi: UNDER CONSTRUCTION

Da li se baviš kriptovalutama?

Ne bavim se kriptovalutama iz čega sledi da ne mogu da vam odgovorim na pitanja u vezi sa njima.

S obzirom da Srbija nema potpisan UIDO (Ugovor o Izbegavanju Dvostrukog Oporezivanja) sa SAD, da li se porez plaća i u Srbiji i u SAD?

Ne! Ne plaća se porez dva puta, bez obzira što nemamo potpisan UIDO sa SAD.

Izbegavanje dvostrukog oporezivanja

Član 12

Ako obveznik – rezident Republike ostvari dohodak u drugoj državi, na koji je plaćen porez u toj državi, na račun poreza na dohodak građana utvrđenog prema odredbama ovog zakona odobrava mu se poreski kredit u visini poreza na dohodak plaćenog u toj državi.

Poreski kredit iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od iznosa koji bi se dobio primenom odredaba ovog zakona na dohodak ostvaren u drugoj državi.

Kupio sam akcije datuma koji je naveden pod Ex-Dividend Date a nisam dobio dividendu

Dva najbitnija datuma u vezi dividendi su Declare Date (Declaration Date) i Ex-Dividend Date.

Podaci kompanije Altria (MO) – 06.01.2021. – Seeking Alpha

Declare Date je zvanična objava isplate dividende.

Ex-Divided Date je datum od koje se akcije trguju bez vrednosti poslednje objavljene dividende. Dakle dividenda će se isplatiti onim akcionarima koji su bili vlasnici pre Ex-Dividend Date datuma. Investitori koji kupe akciju Ex-Dividend Date datuma imaju pravo tek na sledeću dividendu. Isto tako, ako tog dana prodate akciju, a bili ste vlasnici prethodnog dana vama će se dividenda isplatiti.

Payout Date je datum kada iznos dividende stiže na vaš brokerski račun.

 

NEWSLETTER PRIJAVA

Svoju prijavu možete da opozovete u svakom trenutku. Link za odjavu možete naći na kraju svakog newslettera ili pišite na info@dividenda.rs

"When the facts change I change my mind, what do you do sir?"John Maynard Keynes

Dividend Growth Investing Strategy

Cilj mi je da moje investicije iz godine u godinu donose stabilne, izračunljive, konstantno rastuće prihode, pritom da kontrolu nad ušteđevinom držim u svojim rukama i da sam snosim odgovornost za svoje odluke. Predvidivost je važnija za mene od ekstra prihoda.

Mojim očekivanjima savršeno odgovara da najbolje, najveće i najstabilnije svetske kompanije isplaćuju deo svojih dobitaka u vidu dividendi na moj račun. Pritom se ne očekuje da ja upravljam ovim kompanijama, već to umesto mene čine najbolji svetski menadžeri. Deluje mi sigurnim kao beton da 30 – 40 ovakvih kompanija konstantno šalju na moj račun sve više i više novca. Sa ovakvim modelom iza svojih leđa mogu mirno i bezbrižno da spavam.